2015 ŞanlıUrfa Kurbanlık Fiyatları - 2015 Yılı Kurbanlık Koyun ve Büyükbaş Hayvan Fiyatları Ne Kadar? - Kurbanlık Fiyatları Maraş

2015 ŞanlıUrfa Kurbanlık Fiyatları - 2015 Yılı Kurbanlık Koyun ve Büyükbaş Hayvan Fiyatları Ne Kadar? - Kurbanlık Fiyatları Maraş hakkında merak edilen detaylar haberimizdedir.Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesecekler kurbanlık hayvan fiyatlarını merak ediyor.

07 Eylül 2015 Pazartesi 20:35
 2015 ŞanlıUrfa Kurbanlık Fiyatları - 2015 Yılı Kurbanlık Koyun ve Büyükbaş Hayvan Fiyatları Ne Kadar? - Kurbanlık Fiyatları Maraş
0 0 0
 


2015 Urfa kurbanlık fiyatları ve 2015 yılı kurbanlık koyun ve büyükbaş hayvan fiyatları ile ilgili veriler haberimizdedir. Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesecekler kurbanlık hayvan fiyatlarını merak ediyor. Kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları ve Urfa kurbanlık fiyatları 2015 ile ilgili merak edilen detaylar için haberimizi takip etmeye devam edin.

Fiyatları her yıl artış durumunu gözönüne alınarak tahmin üzerinden veriyoruz. 2015 yılı Urfa kurbanlık fiyatlarının ne olacağı netleşince haberimizde sizlerle paylaşacağız. Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini açıkladı. Haberimizin devamında vekaleten kurban kesim bedellerini bulabilirsiniz.

URFA KURBANLIK FİYATLARI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in bu yıl Kurban Bayramı için hayvan ithal etmeyeceklerini açıklaması üzerine, kurbanlık fiyatları geçen yılki fiyatların üzerinde olmayacak. Buna göre,büyükbaş hayvanların kilosu 10-13 TL, küçükbaşların ise 14-15 TL olurken, kesim bedeli de 500 ile 900 TL arasında olacak.

Kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları

Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları : 5 bin ile 8 bin arası

Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları : 700 ile 1200 TL arasında

Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.

Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.Şimdilik Küçükbaş kurbanlıkların fiyatları böyle

Fiyatları her yıl artış durumunu gözönüne alınarak tahmin üzerinden verdik. 2015 yılı kurbanlık fiyatlarının ne olacağı tam olarak netleşince haberimizde güncelleyeceğiz. Haberimizi takip etmeye devam edin...

Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban Bayramı 23 Eylül Çarşamba gününden başlayarak 27 Eylül Pazar gününe kadar sürecektir. Vatandaşlar Kurban Bayramı tatilini Arefe Günü ile birleştirdiklerinde 4,5 günlük bir tatil elde edebilirler.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Bedelleri Açıklandı

Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi. TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl "Vekaletle Kurban Kesim Programı" kapsamında yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapılacağını bildirdi.

İslam dininde yapılan ibadetlerin bir yandan kişiyi Allah'a yaklaştırırken, diğer yandan pek çok güzelliği de bünyesinde barındırdığını, Allah için eda edilen kurban ibadetinin de çok sayıda hikmeti barındırdığını vurgulayan Palakoğlu, "Kurban ibadeti toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğu gibi bayram yapamayanları bayram sevincine ortak ederek sosyal adaletin gerçekleşmesine önemli derecede katkıda bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Kurban ibadetinin, bireyin malını Allah rızası için harcamanın yanı sıra, başkalarıyla paylaşma bilincini de geliştirdiğine işaret eden Palakoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Kurban, bireylerin ihtiyaç sahibi insanlara yaklaşmasına, milletler arasında iyilik köprüleri kurulmasına vesile olmaktadır. Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları değil, yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra Afrika'dan Asya'ya, Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya, adını bile duymadığımız ülkelerde hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eline vesile olmaktadır."

Palakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı olarak kurban ibadetini dini hükümler doğrultusunda yerine getirmek ve keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak maksadıyla her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle dini esaslara uygun, güven ve emanete riayet şiarıyla Vekaletle Kurban Kesim Programı düzenlediklerine dikkati çekti.

Palakoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Diyanet Vakfı olarak 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığımız ile Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenliyoruz. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinciyle ve hizmet anlayışıyla bu alanda örnek teşkil etmektedir.

2014 yılında Vakfımıza emanet edilen 135,394 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 174 merkezde, yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde bizzat görevlilerimizin nezaretinde kesilmiştir. Geçen yıl vekaleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Afrika, Afganistan, Pakistan, arakan başta olmak üzere Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve dünyada 69 ülkenin 557 bölgesinde görevlilerimiz tarafından ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmıştır."

Palakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedeflendiğini bildirdi.

Palakoğlu, "TDV olarak 2015 yılı Vekaletle Kurban Programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesim ve dağıtımını yapmayı planlıyoruz. Yurtdışında 76 ülke ve bu ülkelerin 450 bölgesinde Türkiye'den görevlendirilecek personelimiz ve gönüllülerimizle birlikte kurban kesim ve dağıtımı yapacağız. Yurtiçinde ise yaklaşık 182 il ve ilçemizde kurban kesim ve dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yurtiçindeki kesim merkezlerinden 88'inde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi de yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Vekalet yoluyla kurban kesim programı kapsamında bu yılki kurban bedellerinin de belirlendiğini açıklayan Palakoğlu, şöyle devam etti:

"Vakfımız bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi. Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tradresinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilecek. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilecekler."

Palakoğlu, vatandaşların vekalet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllülerin de yer alacağını vurguladı.

Palakoğlu, yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ateşeliklere bağlı dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabileceklerini kaydetti.

KURBAN BAYRAMI'NIN ANLAMI

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

Kurban'ın ıstılahı anlamı

Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur'an 'da Hac Suresinde geçen şu ayet, kurbanın islam inancındaki yerini özetler:

"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc 22/36;37)

Diğer dillerde Kurban Bayramı

Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır. Arapça İyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan'da bayrama genelikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı "Keçi Bayramı"dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika'da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş'te kullanılan yaygın isimlerse Id-ul-Azha ve Korbani Id'dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna-Hersek, Bulgaristan da Koç bayram, Arnavutluk'ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya'da Babbar Sallah, Somali'de ve Kenya ile Etiyopya'nın Somalice konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey .

Tarihçe

Tanah'a göre İbrahim'in Eşi Sara'dan bir çocuğu olmuyordu ve İbrahim Sara'dan bir çocuğu olması durumunda bunu Tanrı'ya Kurban olarak adadı. Tanrı, "İshak'ı, sevdiğin biricik oğlunu al, Moriya bölgesine git" dedi, "Orada sana göstereceğim bir dağda oğlunu yakmalık sunu olarak sun.", 8-9-10-11-12-13: İbrahim, "Oğlum, yakmalık sunu için kuzuyu Tanrı kendisi sağlayacak" dedi. İkisi birlikte yürümeye devam ettiler. Tanrı'nın kendisine belirttiği yere varınca İbrahim bir sunak yaptı, üzerine odun dizdi. Oğlu İsmail'i bağlayıp sunaktaki odunların üzerine yatırdı. Onu boğazlamak için uzanıp bıçağı aldı.Ama RAB'bin meleği göklerden, "İbrahim, İbrahim!" diye seslendi. İbrahim, "İşte buradayım!" diye karşılık verdi. Melek, "Çocuğa dokunma" dedi, "Ona hiçbir şey yapma. Şimdi Tanrı'dan korktuğunu anladım, biricik oğlunu benden esirgemedin." İbrahim çevresine bakınca, boynuzları sık çalılara takılmış bir koç gördü. Gidip koçu getirdi. Oğlunun yerine onu yakmalık sunu olarak sundu."(Yaratılış: 22:2-8-9-10-11-12-13)

Kur'an metinlerinde bahsi geçen çocuğun "yumuşak huylu bir erkek çocuk" olmasından bahsedilip ismini belirtilmemiştir (Sâffât Sûresi: 101). Fakat genelde İsmail olarak tefsir edilir ve müslümanlar çocuğun İsmail olduğuna inanırlar.

Diğer İslami kaynaklara göre, İbrahim Peygamberin eşinin kısır olması nedeni ile bir çocuğu olmayınca Allah'a yalvarır, dua eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur.  Çocuk biraz büyüdüğünde, İbrahim peygamber rüyasında onu kurban etmesi gerektiğini görür. Oğluna "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” der  Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan bu bir emir olarak kabul edilmiş ve İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür . Ancak Allah'ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Bu imtihan  başarı ile geçildikten sonra tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. günü aynı şekilde kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac gibi terkedilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir.

Bayram namazı

Bayram sabahı, Bayram Namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur. Arefe günü sabah namazından itibaren her farz namazın arkasından aşağıdaki vacip olan teşrik tekbirleri bayramın son ikindi namazı da dahil olmak üzere yirmi üç vakitte getirir.

Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd

Çeşitli bölgelerde Kurban Bayramı kutlamaları

Kurban Bayramı'nda misafirlere sunulmak için hazırlanmış bir tabak: yaprak sarması, kavurma ve börek. Bu yiyecekler Kurban Bayramı sırasında Türkiye'de sıklıkla sunulan ve hazırlanan yiyeceklerdir; özellikle kavurma, kurban etiyle yapılan ve Türk kültüründe Kurban Bayramı ile özdeşleşmiş bir yiyecektir.

Türkiye

Güneş'in doğuşundan 45 dakika sonra bayram namazı kılınır ve kurban genelde ilk gün kesilir. Kesilen bu etin üçte biri akrabaya, üçte biri fakirlere dağıtılır. Kalan üçte bir ise kurbanı kesenindir. Kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler bayram boyunca misafirlere ikram edilir. Tanıdık ve akrabalar ziyaret edilir, çocuklara harçlık ve hediyeler verilir. Çocuklar büyüklerinin elinden öper ve bayramda tüm küslükler son bulur.

Türkiye'de her yıl çok sayıda hayvan Kurban Bayramı esnasında kesilmektedir. 2012 verilerine göre Türkiye'de 753 bin büyükbaş ve 1 milyon 930 bin küçükbaş hayvan kurban edildi.

Kurban Bayramı tarihleri

İslam dininde kullanılan ve bayram günlerini tespit etmekte temel alınan takvim ay takvimi olduğu için Gregoryen takvimi yıllarında farklı günlere denk gelir. Aynı sebeple aynı Gregoryen yıl içerisinde iki Kurban Bayramı da yaşanabilir. 2015 yılında Kurban Bayramı tatili Türkiye'de 23-27 Eylül tarihleri arasında 4.5 gündür. 22 Eylül arife ; 23-24 Eylül tarihleri bayramın 1, 2, 3 ve 4. günleridir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı'na özel uyarılar yaptı.

Açıklamaya göre kurbanlık hayvanlarda 7 noktaya dikkat edilmeli:

- Sağlıklı olmalı

- Besili olmalı

- Kulak küpesi bulunmalı

- Veteriner sağlık raporu bulunmalı

- Hayvan pasaportu olmalı

- Nakil belgesi olmalı  ,

- Hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmalı