Para karşılığı kadına şiddet

Para karşılığı kadına şiddet
AKP Hükümeti, insan hakları ihlali olan kadına şiddet, tecavüz ve taciz suçlarını ‘basit suç’ kavramı içine soktu. Yargıdaki iş yükünü hafifletmek gerekçesiyle hazırlanan yasa tasarısına göre bu suçları işleyenler mahkemeye gitmeden savcılıkla pazarlık yapabilecek
Para karşılığı kadına şiddet
Para karşılığı kadına şiddet
Aydınlık / Ankara

Adalet Bakanlığı’nın ceza muhakemesinde iş yükünün azaltılması için hazırladığı yeni yasa taslağında, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit ve şantaj suçluları, ‘basit yargılama’ adı altında mahkemeye gitmeden savcılıkla pazarlık yapabilecek. AKP hükümeti, kadına şiddeti, tecavüzü ve tacizi “basit suç” kavramı içine soktu. AKP, kadına şiddetin insan hakları ihlali sayıldığı, 2010 yılında hazırlanmasında Türkiye’nin de önemli katkısının olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni ihlal etmiş oldu.
Yeni yasa taslağına göre, 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda “uzlaştırma ile pazarlık” yapılabilecek. Yasa taslağıyla, adliyelerdeki yoğunluk ve uzun süren yargılama sürelerinin azaltılması hedefleniyor olmasına karşın, insan hakları ihlali olarak kabul edilen bazı suçlar da bu kapsama alınacak. Taslak yasalaşırsa, yaralama, eziyet, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit, şantaj suçlarında “basit yargılama” usulü devreye sokulacak. Bu suçları işleyenler mahkemeye gitmeden savcılıkla pazarlık masasına oturabilecek.
Buna göre, üst sınırı 5 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili savcı basit yargılamayı uygulayabilecek. Zaten suçunu kabul ettiği için otomatik olarak cezası 1 yıla inen suçlu, suçunu para cezası ödeyerek ya da kamu hizmetinde çalışarak çekmiş olacak. Eşine şiddet uygulayan bir kişi, Avrupa Konseyi’nin 2010 yılındaki sözleşmesine göre, insan hakları ihlali yapmış olacak, ancak iç hukuktaki bu düzenleme ile savcılıkla pazarlık yapıp, eşini dövmesinin karşılığı olan para cezasını ödeyip hayatına devam edecek.
İstanbul Sözleşmesi’nde “Arabuluculuk yoktur. Kadına şiddet mutlaka cezalandırılmalıdır. Herhangi bir cinsiyete dayalı ayrımcılık göz ardı edilerek cezasızlık söz konusu olamaz” düzenlemesi bulunuyordu. Sözleşmenin hazırlanmasına verdikleri katkı nedeniyle öğünen AKP’nin çifte standardı da gözler önüne serilmiş oldu. Pazarlık kapsamı içinde, “Yaralama, eziyet, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” gibi suçlar bulunuyor. Ayrıca nefret ve ayırımcılık, haberleşmenin engellenmesi, hakaret, kişisel verilerin kaydedilmesi, hırsızlık, mala zarar, dolandırıcılık, trafik güvenliğini tehlikeye sokma çevrenin kirletilmesi, imar kirliliği, bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti, belgede sahtecilik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve Cumhurbaşkanı’na hakaret de bu kapsam içinde yer alıyor.